Interview met Jet van Koten-Geselschap

Jij hebt biologie gestudeerd. Maar je bent in de fmcg terechtgekomen, aan de commerciële kant. Best ongebruikelijk. 

Ik heb de studie biologie destijds gekozen, omdat ik het een ontzettend mooi vakgebied vond, en vind. Niet omdat ik met een carrière of met mijn kansen later op de arbeidsmarkt bezig was. Ik kwam er al wel snel achter dat je als biologiestudent tot fundamenteel onderzoeker wordt opgeleid. Na zeven maanden statistische analyses, alleen in een lab, zonder concreet resultaat, zei ik tegen mijn professor: ‘Er komt geen resultaat uit.’ Waarop hij zei: ‘Geen resultaat is ook resultaat.’ Toen haakte ik af. Ik ben toch echt resultaatgericht, het moet wel wat opleveren. 

Hoe kwam jij bij Unilever binnen? 

Na mijn studie heb ik korte tijd biologieles gegeven. Heel inspirerend om mijn passie voor biologie aan leerlingen over 

te dragen, maar het onderwijssysteem was niks voor mij. Ik bedacht al snel dat ik het bedrijfsleven in wilde. Ik wilde in een dynamische en resultaatgerichte omgeving gaan werken. Ik heb energie en snelheid nodig. Unilever stond in die tijd in de top-drie van Intermediair. Ik dacht: ‘Laat ik maar bovenaan beginnen.’ Toen ik bij Unilever op gesprek mocht komen, zat ik daar misschien wel een tikje arrogant. Ik werd niet gehinderd door zenuwen, want werken bij Unilever was geen doel op zich. Mijn vrienden zeiden: ‘Daar kom je nooit binnen als bioloog’, maar na zeven pittige selectierondes begon ik op ‘marketing Unox’. Bij Unilever heb ik de kans gekregen, en aangegrepen, om in zo’n vijftien jaar tijd zowel in marketing als in verkoop het commerciële spel goed te begrijpen en te beheersen. 

En nu heb je door je stap naar Enrico-Glasbest een stap naar het mkb gemaakt. Ik had nog twintig jaar met plezier bij Unilever kunnen werken. Je blijft daar leren. Maar: je bent er altijd onderdeel van een groot geheel. Ook als sales director blijf je een schakel en blijf je afhankelijk van veel meningen en het grotere belang van Unilever. Ik besefte dat ik bij mijn latere pensioen niet als wapenfeit wilde noemen dat ik één miljoen Unox-rookworsten of drie miljoen flessen Andrélon hebt verkocht. Ik wilde gaan uitzoeken of ik het ook zelf kon, als ondernemer. Als commercieel directeur van Omega Pharma kwam dat al een stapje dichterbij. Daarna ben ik voor mezelf begonnen, met ‘Impact Management en Advies’, en heb ik bij meerdere bedrijven commerciële opdrachten gedaan. Zo kon ik verschillende organisaties van binnenuit meemaken en steeds andere bedrijfsstructuren doorgronden. In die periode raakte ik tijdens een borrel in gesprek met oud-Unilever-collega Aleks Fiege over Bertolli. Door zijn laatste rol bij Unilever wist hij dat de deur voor de verkoop van het merk weleens op een kier zou kunnen staan. 

Waarom wilden jullie Bertolli – of althans een deel van Bertolli – overnemen? Het is een merk waar we allebei een passie voor hadden. Een authentiek, echt Italiaans merk, dat niet genoeg aandacht kreeg bij Unilever, maar naar ons idee wél een enorm potentieel had. En: we deelden de wens om niet vanuit het niets voor onszelf te beginnen, op een zolderkamer met een nieuw product te beginnen en het eerst tien keer fout te doen. Het idee van die overname heeft

https://peopleselect.nl/inspiratie/interview-met-jet-van-koten-geselschap/ 1/5 

26-4-2021 Interview met Jet van Koten-Geselschap - People Select 

eerst een half jaar in ons hoofd gesluimerd. Toen zijn we met Unilever gaan praten. We dachten niet per se: dit gaat lukken. Maar we wilden toch minstens een poging wagen. We hebben naderhand veel geluk gehad, doordat we de juiste mensen tegenkwamen om ons op weg te helpen. 

Was het jullie bedoeling om je bij een bestaand bedrijf te voegen? 

Om eerlijk te zijn, nee. Aanvankelijk wilden we het samen doen. Zelf een kantoortje huren, een koffie-apparaat en printer kopen... Het contact met investeerder Victus heeft dat veranderd. Daar hadden we meteen een klik mee. Guus Overdijkink van Victus heeft ons aan Enrico-Glasbest gekoppeld. Bij het eerste gesprek zaten we binnen een paar minuten letterlijk met 80% van het Enrico-assortiment op tafel te proeven en praatten we over innovatie en verbreding van het portfolio. Enrico was zelf op zoek naar een acquisitie: het is succesvol met z’n specialtymerken, maar wilde een groter A-merk aan z’n portfolio toevoegen. We concludeerden dat de versnelling en succeskans vele malen groter waren als we samen Bertolli verder gingen bouwen. Enrico heeft het merk Bertolli gekocht en Aleks en ik zijn deel uit gaan maken van het Enrico-team. 

Hoe kijk je terug op het overnametraject? 

Het was een enorme leercurve. Ik moest de private equitywereld gaan begrijpen. Het was vrij lang niet zeker of het ging lukken. Unilever moest willen verkopen, we hadden de gun-factor nodig en toen kwam ook corona er nog bij. Maar ik krijg energie van nieuwe dingen leren en vond het ergens heerlijk om in deze nieuwe situatie weer op mijn tenen te lopen. Dan zaten we bijvoorbeeld met de bank over financiering te praten en kon ik bij even ‘helikopterviewen’ bijna om mezelf lachen, als klein meisje in de grotemensenwereld.

Voor de toekomst

Bent u klaar om samen uw plannen te realiseren?

Vul dan onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.